Načrtujete spletno stran in še ne veste, kako bi jo poimenovali? Ljudje se svetu predstavimo z imenom in priimkom, spletne strani pa seveda z domeno. Ker je to prvi stik s spletnim uporabnikom, je zagotovo pomembno, za katero domeno se odločimo, saj bo ta ponesla ime spletne strani v širni svet.

Čeprav se zdi izbira in nakup domene nekaj najbolj preprostega, pa je pred tem dobro poznati nekaj osnov kot tudi pomembnih reči, ki lastniku kasneje prihranijo precej sivih las. Pa poglejmo, kaj vse je potrebno in dobro vedeti o domenah.

Kaj je domena?

Domena je ime naše spletne strani, ki ga moramo vpisati v URL vrstico brskalnika, če želimo priti do vsebine strani. Vpisati moramo torej URL naslov, ki je sestavljen iz predpone, poddomene in domene. Predpona je tisti del, ki vsebuje http ali https, kar brskalnikom pove, ali je stran zaščitena s SSL certifikatom ali ne. Najpogostejša poddomena je www, ki pa ni nujno prikazana, saj se domeno lahko uporablja tudi brez omenjenega zapisa.

Potem sledi domena, ki je sestavljena iz imena in domenske končnice. Domeno si izberemo sami in našo spletno stran predstavlja na spletu ter povsod tam, kjer želimo ta naslov izpostaviti ali oglaševati. Prav zato je potrebno smiselno izbrati ime domene, ki bo ljudem povedalo marsikaj, še preden se bodo odločili za obisk spletne strani. Ime domene naj ne bo predolgo, saj si ga bo tako težje zapomniti.

Kako izbrati ustrezno ime domene?

Izbira ustreznega imena domene se večkrat izkaže za dokaj težavno. Čeprav na videz povsem enostavna naloga se običajno kaj hitro spremeni v težji zalogaj, ko ugotovimo, da so vsa imena, ki so nam všeč, že zasedena. V prvi vrsti je treba razmisliti o tem, kaj bo domena predstavljala.

Če gre za spletno stran podjetja, potem je povsem logično, da nosi ime podjetja. Morebiti lahko izberemo storitev, ki jo opravljamo v podjetju, če le ni ime že zasedeno. Za osebni blog lahko izberemo svoje ime in priimek, ali še bolje – nekaj, kar se navezuje na vsebino bloga, saj bodo obiskovalci tako nemudoma vedeli, kaj na spletni strani pričakovati.

Katera domenska končnica bo prava?

Domenska končnica je tisti del domene, ki pride za njenim imenom in piko. Poznamo precej različnih domenskih končnic, najbolj priljubljene in znane pa so seveda .com, .si in .net. Domenske končnice delimo tudi na nacionalne in druge. Nacionalne (ccTLD) so sestavljene iz dveh črk in predstavljajo posamezne države, pri čemer je .si slovenska nacionalna vrhnja domena. V primeru, da bo spletna stran namenjena Slovencem, bo to prava domenska končnica.

Če bo spletna stran podjetja predstavljala spletne storitve, digitalno oglaševanje in podobno, bo prava tudi končnica .net, ki ponazarja strani s tovrstno vsebino in je priljubljena izbira spletnih agencij. Najbolj splošna končnica pa je seveda .com, precej se uporablja tudi .org, vsem pa je skupno, da spadajo pod generične (gTLD) domene.

Kako poteka registracija domene?

Da bi naša spletna stran dobila primerno domeno, je le-to potrebno prej registrirati. Še prej pa jo izbrati s seznama prostih domen, kar storimo s pomočjo iskalnega okenca za iskanje domen, kakršnega imajo na voljo mnogi registrarji (na primer NEOSERV.si). Vanj enostavno napišemo želeno ime in preverimo, ali je domena z določeno domensko končnico še prosta. Ko takšno domeno najdemo, le še sledimo korakom, ki so potrebni za registracijo in so navadno izpisani na spletni strani, kjer registracijo opravljamo.

Registriramo jo lahko kot fizična ali pravna oseba. Domeno najprej dodamo v košarico, izberemo obdobje, za katero želimo domeno registrirati (slovenske domene lahko registriramo za obdobje 1 do 10 let), vpišemo podatke o plačniku in izvedemo plačilo. Potrdilo registrarja o registraciji domene pri vrhnjem registrarju prejmemo na e-poštni naslov in delo se lahko prične.

Zakaj je domeno pred iztekom treba podaljšati?

Odvisno od obdobja, za katero smo registrirali domeno, bomo pred njenim potekom prek spletne pošte prejeli obvestilo, da bo potrebno podaljšanje. Če domene ne želimo podaljšati, zgolj počakamo, da domena poteče, v nasprotnem primeru pa podaljšanja nikakor ne gre zamuditi.

V primeru, da bi nanjo pozabili, se v primeru domenske končnice .si zgodi naslednje. Domena preneha delovati in gre v karanteno, kjer se nahaja še 30 dni. V tem času spletna stran ni vidna, prav tako ne delujejo e-poštni naslovi, vezani na domeno. K sreči pa vse še ni izgubljeno, saj lahko v času karantene domeno podaljšamo, jo prenesemo k drugemu registrarju ali na novega nosilca domene.

Kaj pomeni prenos domene?

Prenos domene ima lahko dva pomena. Za prenos se lahko odločimo, kadar domeno prodamo oziroma skupaj z njo prodamo celotno spletno stran. Postopek takšnega prenosa zahteva tehnično potrditev, da se s prenosom strinjamo in lastništvo domene preide na novega lastnika.

Lahko pa domeno prenesemo tudi k drugemu registrarju. To pomeni, da je domena še vedno naša, le podaljševali bomo registracijo pri novem registrarju in tam z njo tudi upravljali. V tem primeru spletna stran ostane na istem paketu gostovanja, saj se z zamenjavo registrarja tja prenese zgolj domena.

Kako poteka preverjanje domen?

Vas zanima, kdo stoji za določeno domeno? Preverjanje domen je sila preprosto in seveda poteka na spletu. Če bi želeli denimo preveriti domeno z domensko končnico .si, enostavno obiščemo spletno stran vrhovnega registrarja za domene .si – register.si, kjer v okence vpišemo določeno domeno in preverimo podatke o njej.

Med njimi se nahajajo podatki o lastniku domene, ki je lahko fizična oseba ali podjetje, pa tudi drugi podatki, npr. od kdaj do kdaj je registrirana in kje gostuje. Druge domenske končnice preverjamo podobno, seveda pa je treba obiskati spletno stran, ki takšno preverjanje ponuja.

Kaj je brezplačno DNS gostovanje?

DNS (Domain Name Server) ali imenski strežnik je sistem, ki je namenjen gostovanju domenskega strežnika. Brezplačno DNS gostovanje nam pri ponudniku storitev omogoča urejanje naprednih zapisov za domeno, ki jo tako usmerimo na različne strežnike in storitve, ki jih uporablja.

Brezplačno DNS gostovanje pride v poštev, kadar pri ponudniku nimamo zakupljenega paketa gostovanja in želimo domeno usmeriti na nek drug paket, kjer se nahaja naša spletna stran.